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1 Overall description
SA2 thanks CT1 for their LS on UE selection for Ranging_SL (S2-2401860/ C1-240431). 

After discussion, SA2 provides the following answers: 


Q1.	How does the target UE obtain "Capabilities of the candidate Located UE(s), e.g. the supported Sidelink Positioning methods" for located UE selection?

[SA2 Answer]: After located UE discovery, the Target UE will exchange the capabilities with Located UE. which is described in step5 of clause 6.20.1Procedures of SL-MO-LR involving LMF in TS23.273. These capabilities exchanging uses the SLPP message, which is defined by RAN2.

Q2.	Is the "The required positioning QoS" considered by the target UE, the LMF or both, for located UE selection? How is the positioning QoS supported by the located UE to be matched against "The required positioning QoS" obtained?

[SA2 Answer]: "The required positioning QoS" can be considered by the target UE, the LMF or both for Located UE.

Since the Target UE and LMF will obtain the capabilities of Located UE, different capabilities (e.g., the supported SL positioning methods) may associate with different accuracy (i.e., QoS), thus after the comparation the Target UE or LMF can estimate the Located UE to be selected.

Q3.	Does "UE's information including whether UE is in coverage or not, UE's location, etc." include "coverage condition" or "UE's location" or both, and does it refer to the located UE's information (or SL positioning server UE's information), the target UE's information or both? If it refers to the located UE's information (or SL positioning server UE's information), how does the target UE obtain the located UE's information for located UE selection and the SL positioning server UE's information for SL positioning server UE selection?

[SA2 Answer]: 
For "coverage condition", the exact answer may need to wait for the reply from RAN2 for partial coverage explanation to the LS S2-2401383 in last meeting (SA2 160AH). As SA2 will consider whether the coverage indication is needed or not based on the RAN2 reply. 

For "UE's location": 
· For the bullet in the TS 23.586 clause 5.2.2 to Located UE discovery and selection, as the Located UE is discovered and selected by Target UE, thus, following is sub-answers:
· It is located UE’s location
· It is Located UE’s information
· Target UE obtains the Located UE’s location by SLPP message over PC5 as described in attach CR S2-2401384 (CR number 0101).

· For the bullet in the TS 23.586 clause 5.2.3 to SL Positioning Server UE Discovery & Selection:
· The UE’s location is not needed, it is removed as in the attach CR0121.


Q4.	How does the target UE obtain "related positioning methods" for SL positioning server UE selection?

[SA2 Answer]: Current descriptions in TS 23.586 clause 5.2.3 are from Target UE side, Target UE doesn’t need to obtain "related positioning methods" of SL positioning server UE for SL positioning server UE selection. The Target UE just sends the Ranging/SL positioning request to a discovered SL positioning server UE, the subsequent method determination, assistant data distribution and/or location calculation functionalities are determined by SL positioning server UE.


2. Actions: 
To RAN3:
ACTION: 	SA2 kindly asks CT1 to take the above information into account.
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